Dit project heeft een video. Bekijk de video

Villa T

In de nieuwe wijk Hoge Gouw in Teteringen zijn een aantal moderne villa’s gebouwd. Eén van deze villa’s is ontworpen door Zone Zuid Architecten. Het ontwerp is een compositie van strak wit stucwerk, gewaxte lariks geveldelen en strakke donkere aluminium kozijnen. Waarin de bovenste woonlaag de overkapping van het terras vormt en waarvan het plafond bekleed is met western red cedar latten. Doordat deze overkapping op de eerste verdieping een beweging naar buiten maakt, tart het ontwerp de zwaartekracht. Hierbij zijn de grenzen van de constructieve toelaatbaarheid opgezocht, aangezien de bovenste woonlaag slechts vier keer wordt ondersteund door ranke kolommen.

De begane grond is een vrij indeelbare ruimte waar de begrenzingen van de ruimten worden gevormd door enkele niet-dragende wanden. Wanneer het ooit wenselijk zou zijn is het vrij eenvoudig deze weg te halen, waardoor er één open ruimte ontstaat. In deze ruimte bevinden zich nu onder andere de entree, toilet, woonkamer en de keuken. Via deze leefkeuken loop je via de grote schuifpui het overdekte terras op. De vloeren van de woning is gemaakt van gevlinderd beton en loopt in één keer door van binnen naar het terras buiten. Deze schuifpui bestaat uit drie grote glasdeuren, waardoor er zoveel mogelijk zicht is op de tuin. De woning is verder in zijn geheel voorzien van grote kozijnen. Deze waarborgen het contact met de omgeving en zorgen dat er zoveel mogelijk daglicht binnen komt.

De grote leefkeuken is ook het hart van de woning. Door het toevoegen van een tweede aanrechtblad is er erg veel ruimte gecreëerd om uitgebreid te koken. Met een wijnkoelkast, een extra brede oven en een stoere gaskookplaat kun je hier alle kanten op. De keuken en de zitkamer zijn van elkaar gescheiden door middel van een doorkijkhaard.

Op de verdieping kijk je vanaf de balustrade op de overloop de leefkeuken in, wat het ruimtelijke gevoel binnen het trappenhuis verruimt. De indeling van de verdieping bestaat uit de master bedroom met een eigen dressing en badkamer. Naast de master bedroom is een werkkamer gesitueerd, die via de vide weer in verbinding staat met de woonkamer op de begane grond. Verderop op de verdieping, gesitueerd boven het terras bevinden zich nog drie slaapkamers en een badkamer voor de kinderen.

Lees meer
  • Architect: gido van zon
  • Opdrachtgever: Particulier
  • Locatie: Teteringen
  • Type: nieuwbouw
  • Aannemer: BMB
  • Adviseur: Sterk bureau voor bouwconstructies
  • Datum: juli 2017
  • Fase: uitgevoerd
  • Fotografie: Jaro van Meerten