Villa Den Hout

Deze woning valt meteen op door het rieten dak zonder punt. Het is onverwachts gelegen aan het einde van een doodlopend pad. Wanneer je aan komt rijden beland je op de oprit in een punt die je naar de voordeur brengt.

De garagedeur is in de voorgevel verwerkt zonder dat het teveel opvalt. De opvallende vormgeving van de woning in de vorm van een diamant geeft wat speelsheid aan het strak en moderne ontwerp. Het resultaat is een harmonieus geheel met duidelijke referentie naar de omliggende woningen, maar toch met een geheel eigen stijl.

Toen de bewoners het stuk grond kochten was het meteen duidelijk: Gido van Zon van zone zuid architecten zou dit huis gaan ontwerpen. In 2017 hebben zij hun optiek in Roosendaal door zone zuid architecten laten transformeren, wat goed in de smaak is gevallen. Gido is erg tevreden met het eindresultaat: ‘’Het uitzicht lag vooral aan de zijkant van het perceel en niet erachter, zoals bij veel andere woningen het geval is. We hebben daarom bewust gekozen voor een trapeziumvorm. Deze knik geeft de woning een uniek karakter. Traditioneel gezien zit de voordeur van de woning parallel aan de straat, hier niet.

De erker wel, om toch een knipoog naar traditionele ontwerpen te geven en een lijn parallel aan de straatzijde te laten lopen. Om in traditionele sferen te blijven: traditioneel gezien worden woningen tweedimensionaal ingestoken. Mijn ontwerpen worden vanuit een diagonaal opzicht ontworpen, daar is dit project een perfect voorbeeld van geworden.

Het rieten dak was een must. Om deze functioneel te maken hebben we hem als het ware afgetopt en hier onder andere de schoorsteen in weggewerkt. De rieten kap en potdekseltjes refereren naar de omgeving. De strakke aluminium nisjes – die sterk contrasteren met het landelijke riet – geven een moderne twist en creëren veel ruimte aan de binnenkant. Eigenlijk zijn het een soort dakkapelletjes.’’

De binnenkant heeft een interessant spanningsveld. Bij binnenkomst in de hal ervaar je de geslotenheid, dit opent zich naar de tuin toe in de keuken. De keuken is heel licht en heeft vanuit alle hoeken zicht op de tuin. Waar Gido zijn aandacht volledig aan het exterieur en ontwerp heeft besteed, heeft hij voor het interieur het stokje overgedragen aan bewoner Diederik. Gido heeft het canvas gecreëerd, Diederik heeft dit perfect afgewerkt. Met uiterst oog voor detail hebben de bewoners het interieur aangepakt.

Een bijzonder element in de keukenruimte is de trap. Het glazen plafond boven de trap biedt zicht op de lucht. Dat maakt het traplopen een stuk aangenamer. De keuken is volledig in het zwart uitgevoerd en van alle gemakken voorzien. De tv en andere items die de aandacht af zouden kunnen leiden van de prachtige keuken zijn zorgvuldig weggewerkt in het geheel.

De keuken, net als de rest van de villa, is modern en strak ontworpen en ingericht, maar wordt gebroken door het gebruik van warme materialen en kleuren. Op de begane grond is de maximale bouwruimte benut. Diederik: ‘’Met zo’n perceel wil je zo veel mogelijk volume creëren en gebruiken.’’

De slaapkamer is een oase van rust. De combinatie van rustig kleurgebruik, luxe touches zoals het behang op een van de muren en de ensuite badkamer zorgen voor de feeling van een hotel lobby. Bewoner Diederik heeft een extreem oog voor detail, alles is perfect afgewerkt. De slaapkamer is net zo harmonieus als de samenwerking tussen de bewoners en de architect: ‘’Het allereerste ontwerp is toegepast, met een aantal kleine wijzigingen in de details. Het is zeer uitzonderlijk dat de eerste schets ook het eindproduct wordt. Ik ben daarom ook erg trots op het eindresultaat.’’

De hele villa is met veel aandacht ontworpen en ingericht. Dit oog voor detail is ook in de tuin goed zichtbaar. Gido: ‘’Door grindbakken aan de randen van de woning toe te voegen wekt dit de illusie dat de villa zweeft. Deze grindbakken zijn niet alleen een aangename toevoeging voor het oog, maar ook nog eens functioneel. Door het rieten dak dient er meer regenwater afgevoerd te worden dan bij andere soorten daken. Dit overtollig regenwater wordt door de grindbakken opgevangen.’’ De buitenruimte is gemaakt om samen te genieten. De heaters in de overkapping maken het mogelijk om er het hele jaar door aangenaam te zitten. De loungeset in een andere hoek van de tuin biedt de bewoners de mogelijkheid om zich af te zonderen en te genieten van het uitzicht op de rest van het perceel.

Tekst: Milou Vogels i.o.v. Art of Living

Lees meer
  • Architect: Gido van Zon
  • Opdrachtgever: Particulier
  • Locatie: Den Hout
  • Type: Nieuwbouw
  • Aannemer: eigen beheer
  • Adviseur: Sterk Bouwconstructies
  • Datum: augustus 2020
  • Fase: Opgeleverd
  • Foto's: Jaro van Meerten fotografie