De Expressie

Transformatie van school naar appartementen gebouw. De nieuwe kap refereert naar het oorspronkelijke bouwvolume uit 1906. In de nieuwe kap bevinden zich 5 zeer luxe appartementen. In de eerste twee bouwlagen zijn 14 appartementen gesitueerd. Ieder voormalig klaslokaal is opnieuw ingevuld als woning.

Het nieuwe ontstaat vanuit het bestaande en vanuit het bestaande ontstaat iets nieuws. De transformatie vanuit schoolgebouw wordt ingezet als kwaliteit, wonen in een voormalig leslokaal met mooie hoge ruimtes en veel licht. De atelierwoning als referentie naar de school van expressie. De verscheiningsvorm van de voormalige schoolgangen wordt zoveel mogelijk behouden.

De huidige hoofd structuur is onder verdeeld in drie en refereert naar de situatie vanaf 1941. Deze drie deling staat symbool voor het ritme van het gebouw. Want ook het oorspronkelijke volume uit 1906 is onderverdeeld in drie. De segmenten van het oorspronkelijke volume zijn opnieuw verdeeld in drie, en vice versa. De nieuwe massa neemt deze piramide over. Vervolgens ontstaat een spel waarbij ramen en balkons ieder een eigen orde overnemen vanuit de cadans van het ensemble.

 

Lees meer
  • Architect: Gido van Zon
  • Opdrachtgever: Jawelbouw project ontwikkeling
  • Locatie: Nieuwstraat, Roosendaal
  • Type: Renovatie
  • Aannemer: Jawelbouw
  • Adviseur: Adviesbureau Sterk
  • Datum: juni 2016
  • Fase: Uitvoering
  • Fotografie: GVZ